Duurzame kleding en accessoires
Als wereldwijd opererend bedrijf, voelt HVEG Fashion Group zich verantwoordelijk voor alle activiteiten die in haar naam worden uitgevoerd.

Ons beleid

Om duurzamere keuzes te maken willen onze stakeholders niet alleen weten waar we onze goederen produceren en onder welke omstandigheden dit gebeurt, maar ook hoe wij toezicht houden op onze ketens. Ketentransparantie is dan ook een belangrijk onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid en een strikte voorwaarde voordat wij een relatie aangaan met een leverancier.

Amfori BSCI-gedragscode

Wij monitoren alle fabrieken waarmee we samenwerken op de richtlijnen van de Amfori BSCI-gedragscode door middel van onafhankelijke sociale audits. Sociale audits zijn een belangrijke pijler voor het meten van mensenrechten- en milieueffecten. Amfori BSCI is een internationaal Social Compliance initiatief dat zich wereldwijd inzet voor de verbetering van arbeidsomstandigheden binnen de productieketen. De BSCI-gedragscode refereert aan diverse internationale verklaringen waaronder die van de Verenigde Naties (o.a. UNGP’s), conventies van de International Labour Organization (ILO) en OESO-richtlijnen (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voor multinationals.

Bangladesh Veiligheidsakkoord

Naast Amfori BSCI zijn we aangesloten bij het Bangladesh Veiligheidsakkoord (Bangladesh Accord on Fire and Building Safety). Dit is een juridisch bindende overeenkomst om werknemers in Bengaalse kledingfabrieken veilige werkplekken te bieden. Het Accord omvat onafhankelijke veiligheidsinspecties van fabrieken en openbare verslaglegging van de resultaten hiervan. Daarnaast ondersteunt het Accord in veiligheidstrainingen aan alle werknemers en in het opzetten van veiligheidscommissies binnen fabrieken. Hiermee worden veilige werkomstandigheden gewaarborgd binnen onze fabrieken. Het Accord is in 2018 verlengd en wordt in 2020 overgedragen aan een nieuwe instantie in Bangladesh, de RMG Sustainability Council (RSC).

Duurzame materialen
De grootste milieu-impact van onze producten komt van de grondstoffase en de productie van stof.

Elke stap van grondstof naar kledingstuk of accessoire belast het milieu. Om deze negatieve milieu-impact op vezelniveau te verminderen, proberen we zoveel mogelijk te werken met (meer) duurzame materialen. Hieronder lees je hoe.

Duurzaam katoen

De reguliere katoenteelt vereist veel kunstmest, pesticiden en water. Omdat katoen een waterintensief gewas is en katoenplantages vaak in gebieden liggen waar het weinig regent, kan dit leiden tot watertekorten. Door biologische katoen te gebruiken, kunnen we niet alleen veel water besparen, maar er ook voor zorgen dat de bodem niet vervuild raakt met gevaarlijke chemicaliën. Biologisch katoen wordt namelijk verbouwd zonder kunstmest, pesticiden of genetisch gemodificeerde zaden. Door voor biologisch katoen te kiezen, kunnen we biodiversiteit en ecosystemen beschermen.

In onze collecties maken we gebruik van GOTS en OCS.

Organic Textile Standard | Duurzame kleding

Global Organic Textile Standard

GOTS staat voor ‘Global Organic Textile Standard’ en is een internationaal keurmerk voor duurzamer én biologisch geproduceerd katoen. GOTS stelt eisen aan de productie van de vezels, de verwerking hiervan tot kledingstuk alsmede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon voor de arbeiders in de productiefase. De naleving hiervan wordt gedaan door onafhankelijke, geaccrediteerde organisaties.

Organic 100 | Duurzame kleding

Organic Content Standard

OCS (Organic Content Standard) is een keurmerk voor textiel dat volledig uit biologische materialen bestaat. Dat kan katoen, hennep, linnen, wol of andere natuurlijke vezels zijn. Anders dan GOTS stelt OCS geen eisen op het gebied van mens en werk; het keurmerk wordt wel gecontroleerd door onafhankelijke, geaccrediteerde organisaties.

BCI | Duurzame kleding

Better Cotton Initiative

Naast biologisch katoen gebruiken we katoen van Better Cotton Initiative (BCI). Het doel van BCI is om de wereldwijde katoenproductie te verduurzamen en boeren te helpen meer waterefficiënte en productievere methoden voor de katoenteelt te vinden.

Cotton made in Afrika | Duurzame kleding

Cotton Made in Africa

Ook gebruiken we katoen van Cotton Made in Africa (CMiA). Dit keurmerk probeert de leefomstandigheden van kleine katoenboeren in Sub-Sahara landen te verbeteren d.m.v. trainingen in milieuvriendelijke teeltmethode. Door middel van training leren zij hoe ze hun productie kunnen verhogen en de kwaliteit van het katoen kunnen verbeteren. Het keurmerk eist dat de teelt van katoen op basis van natuurlijke regenval plaatsvindt; genetisch gemodificeerde zaden en het gebruik van pesticiden zijn verboden.

GRS | Duurzame kleding

We gebruiken ook gerecycled katoen

Gerecycled katoen is een geweldige duurzame optie, omdat het gebruik van pesticiden en chemicaliën vermijdt en veel minder hulpbronnen (energie, water, kleurstof) vereist dan conventioneel of biologisch katoen. Vanuit milieuoogpunt vermindert gerecycled katoen niet alleen onze impact op het milieu; het geeft kledingstukken ook een tweede leven. Per ton gerecycleerd katoen kan ongeveer 765.000 liter water worden bespaard. Daar wij GRS gecertificeerd zijn kunnen wij onze producten ook met dit certificaat aanbieden.

Duurzaam bamboe

Bamboe behoort tot de snelst groeiende plantengroep ter wereld, kan goed gedijen op voedselarme en gedegradeerde bodems en heeft van nature geen insecticiden en geen pesticiden nodig om te groeien. De bamboevezel die we gebruiken voor onze producten zijn afkomstig van een gesloten-lus productieproces. Dit proces zet FSC-bamboe om in cellulosevezels met een hoge energie-efficiëntie van hulpbronnen en een lage milieu-impact, waardoor het waterverbruik aanzienlijk wordt verminderd.

FSC | Duurzame kleding

Duurzaam polyester

Naast katoen en bamboe gebruiken we voor onze producten nog andere materialen, waaronder polyester. In 2020 hebben we twee nieuwe polyestervezels in onze collectie opgenomen: Repreve en Polylana. Beide vezels zijn gemaakt van gerecycled materiaal, waaronder post-consumer plastic flessen. Wat deze vezels uniek maakt, is dat ze gebruikmaken van blockchaintechnologie, waardoor de gebruikte vezels bij elke productie- en distributiestap geïdentificeerd kunnen worden, wat een ongeëvenaard niveau van transparantie creëert.

Gerecycled polyester

Het gebruik van gerecycled polyester helpt ons onze afhankelijkheid van aardolie als bron van grondstoffen te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen met 8% te verminderen in vergelijking met nieuwe polyesterstoffen.

Repreve | Duurzame kleding
Polylana | Duurzame kleding

Chemicaliën

Oeko-Tex is een keurmerk voor textiel, textielproducten en accessoires met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke verfstoffen en bestrijdingsmiddelen. Wanneer een product Oeko-Tex gecertificeerd is, betekent dit dat het volledig vrij is van schadelijke chemicaliën en dus veilig is voor mens en dier. Wij ondersteunen dit initiatief.

OETEX | Duurzame kleding

Duurzaam leer

Bij onze riemen- & accessoire collecties maken we ook gebruik van plantaardig gelooid en veganistisch leer.

Plantaardig gelooid leer

Omdat plantaardige looistoffen afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen zoals bomen – terwijl chroom wordt gedolven en slechts één keer wordt gebruikt bij de leerverwerking – verminderen we het gebruik van chemicaliën bij de productie.

Veganistisch leer

Veganistisch leer – zoals leer gemaakt van ananasbladeren, appelschillen of paddenstoelen – helpt ons het gebruik van dieren te vermijden. Beiden zijn het niet-toxische opties die de planeet niet schaden.

Gerecycled leer en gerecycled PET

Naast de introductie van plantaardig gelooid en veganistisch leer, hebben we ook riemen geïntroduceerd die zijn gemaakt van gerecycled leer en gerecycled PET. Gerecycled leer wordt gemaakt van traceerbaar afval van pre-consumenten leer en heeft dezelfde look en feel als traditioneel leer. Door leerafval te hergebruiken, verminderen we de vraag naar nieuw leer en het schadelijke productieproces dat daarvoor nodig is, terwijl we tegelijkertijd de hoeveelheid afval verminderen die op de stortplaats terechtkomt.

Leather Working Group | Verantwoord ondernemen

Duurzame brillen

Onze brillen zijn niet alleen mooi en betaalbaar, een steeds groter gedeelte van onze monturen en glazen wordt duurzaam geproduceerd met gerecyclede materialen. Deze brillen zijn GRS gecertificeerd.

Global Recycled Standard

GRS – Global Recycled Standard – is een productnorm voor gerecycled materiaal, waarbij bedrijven de negatieve maatschappelijke, ecologische en chemische impact van hun productie kunnen verminderen. De standaard geeft aan dat een product voor minimaal 50% uit gerecycled materiaal bestaat.

GRS | Duurzame kleding